Khoreshte karafs eller persisk sellerigryta

Khoreshte karafs, uttalas ungefär "sjåreshte karafs", är ett exempel på en syrligare rätt från det persiska köket. Smör rundar avsmakerna fint och kan behövas i frånvaron av kött. Vill man ha kött i grytan så steker man det med löken när den är gyllene. Sedan kokar man det med övriga ingredienser. Jag tycker om att blanda i veggo-kycklingbitar, qournbitar eller stekt fisk innan servering. Då kan man steka dessa i saffran istället för att blanda den i grytan. Efter några dagar i kylen går den vegetariska varianten väl ihop med chorizo.


Portioner: 4
Tid: 2 timmar
Du behöver: 

1 gul lök, finhackad
smör, olja eller ghee
½ tsk gurkmeja
ev 500 g kött i små grytbitar (lamm, kalv, kyckling)
1 blekselleristånd, cirka en liter skuren i bitar på 2-3 cm, använd gärna bladen också
3-5 dl bladpersilja, finhackad
1-2 dl färsk mynta, finhackad, torkad i mindre mängd kan ersätta färsk
½ - 1 dl pressad lime eller citron, iransk pressad lime finns att köpa på flaska, helst av märket 1 & 1
en nypa saffranstrådar
salt, svartpeppar
ca 5 dl vatten, tillsätt med försiktighet efter hand så grytan inte blir för tunn

Gör så här: 
  1. Stek löken gyllene, tillsätt gurkmejan och stek i en halvminut. Häll över i en gryta.
  2. Fräs sellerin i en stekpanna ca 10 min, häll över i grytan.
  3. Stek örterna i 5 minuter och häll dem i grytan.
  4. Tillsätt lime- eller citronjuice, saffran, salt, peppar och vatten, låt koka sakta i 25-30 minuter tills sellerin är mjuk och god.
  5. Smaka av med salt, lime eller citron och smör för att runda av.

Bild för Sofia Gustafson Aarnivaara

Mer från Sofia Gustafson Aarnivaara


Bild för Sofia Gustafson Aarnivaara
Bild för Sofia Gustafson Aarnivaara
Bild för Sofia Gustafson Aarnivaara
Bild för Sofia Gustafson Aarnivaara
Bild för Sofia Gustafson Aarnivaara