Höstlig linsssoppa med tomat och gryn

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6

Tid: 45 minuter

Lite hackad rotselleri, morot eller andra rotsaker passar finfint i soppan. Tillsätt dem de sista minuterna löken fräser. Fläsket kan ersättas aven näve torkad svamp som blötläggs, finhackas och får fräsa med löken de sista minuterna. Om du vill ha extra must kan du låta två shiitakesvampar puttra med i soppan.

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g rimmat fläsk
  • 1/2 msk bruna senapsfrön
  • 1/2 msk kummin
  • 50 g smör
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 msk lantbuljong eller kycklingfond
  • 3 dl oekat rött vin
  • 7 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 msk + 1 tsk gott paprikapulver
  • 4 dl kokta linser (eller trevliga bönor)
  • 3 dl kokt matvete eller kamut eller andra gryn
  • salt, nymald svartpeppar
  • hackat bladpersilja eller färsk timjan
  • Till servering:
  • Gräddfil eller creme fraiche
  1. Halvera löken och skär ett snitt i varje halva nästan hela vägen så att det nästan bildas fyra klyftor. Nu går det lätt att dra av skalet. Skiva löken tunt. Skala och skiva vitlöken. Tärna fläsket fint.
  2. Fräs lök, vitlök, fläsk, senapsfrö och kummin i smöret på låg medelvärme. Stek länge tills löken är gyllenbrun och söt och fläsket gullenbrunt. Ha tålamod, det här gör susen för soppan.
  3. Slå  på tomater, vin och vatten. Vänd ner lagerblad, buljong och paprikapulver. Låt soppan sjuda under lock 20 minuter.
  4. Vänd ner linser och gryn. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer paprika. Strö över kryddgrönt och servera.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh