Hollandäs med brynt smör, apelsin och hasselnötter

Receptmakare: Lisa förare winbladh

Portioner: 4-6

Tid: 20 minuter

Underbar till sparris eller stekt fisk. Om du tar med vätskefasen i det brynta smöret blir såsen lite tunnare. Om du vill ha en fastare sås kan du tillsätta smält koncentrerat smörfett. Om du vill ha bäst och säkrast resultat kan du göra såsen i vattenbad. Kom ihåg att apelsinskalet ska vara nyrivet och basilikan nystrimlad när de blandas ner i såsen, annars förstörs de fina aromämnena när smaksättarna får ligga framme.

  • 200 g smör
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 1 dl pressad apelsin
  • ½ msk mycket finhackad schalottenlök
  • 3 äggulor
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk finrivet apelsinskal
  • 1/3 tsk rostad svartpeppar, krossad
  • ½ tsk rostad fänkål, krossad
  • 10 stora blad basilika
  • Till servering:
  • Krossade rostade hasselnötter
  1. Hetta upp smöret i en liten tjockbottnad kastrull tills det är vackert nötbrunt. Dra av värmen och låt svalna något.
  2. Blanda vinäger, pressad apelsin och lök i en liten tjockbottnad kastrull i teflon eller rostfritt. Koka upp och reducera på svag värme tills ca 2 msk återstår. Om du vill kan du sila bort löken nu. Vispa ner salt och äggulor. Värm försiktigt under vispning tills blandningen tjocknat och håller 70°C.
  3. Vispa ner det brynta smälta smöret lite i taget. Börja droppvis och övergå sakta till en allt bredare stråle.
  4. Smaka av med apelsinskal, svartpeppar, fänkål och fint strimlad basilika.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh