Friterad ostronskivling med kaprismajonnäs

Receptmakare: Jens Linder

4 portioner

Tid: 20 minuter

Jag vet, jag är tokig i kapris. Friterad svamp är en läckerhet som är lite förbisedd här i landet. I Italien, en vanlig sidorätt på restaurangerna. Tillsammans med den pikanta kaprismajonnäsen får man en rätt som påminner rätt mycket om fish n’ chips. Servera gärna inslaget i tidningspapper.

  • 1 liter ostronskivling
  • salt
  • Till panering och fritering:
  • vetemjöl
  • 4 ägg, vispade
  • 2 dl ströbröd, gärna panko
  • 1 liter matolja
  • Till kaprismajonnäs:
  • 1 äggula
  • 1 dl kapris
  • 1 tsk pressad citron
  • 1-2 krm salt
  • svartpeppar
  • 1 1/2 dl majsolja
  • eventuellt lite vatten
  1. Börja med majonnäsen. Rör ihop äggula, kapris, citron, salt och peppar i en skål. Tillsätt oljan, under kontinuerlig vispning, först droppvis, sedan i en tunn stråle tills blandningen blir slät och tjock. Tillsätt vatten om du vill ha den tunnare. Smaka av.
  2. Dela den hopväxta svampen i fyra delar (buketter). Panera dem noga genom att vända i mjöl, sen i ägg och till sist i ströbröd. Skaka försiktigt av överflödigt ströbröd. Om paneringen inte täcker, panera en gång till.
  3. Hetta upp oljan till 180°C. (En liten brödbit ska bli gyllene på 1 minut. )Lägg ner svampbitarna en i taget med 10 sekunder emellan. Fyll inte frityrgrytan för mycket, då blir temperaturen för låg. Fritera tills svampen får en fin gyllene färg, ca 2-3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med majonnäsen vid sidan om.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder