Fläderspetsad rabarberkompott
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 6
Tid: 15 minuter
-
400 g mjälla rabarberstjälkar
1 dl strösocker - 1/2 dl flädersaftkoncentrat
- 1/4 tahitivaniljstång
- Skölj rabarbern och skär den i 3 cm tjocka bitar. Är någon stjälk grov kan du klyva den på mitten först. Är de så här fina så behöver du inte skala dem.
- Häll strösockret över rabarberna och låt dem stå en stund så att de tappar lite vätska.
- Häll av vätskan i en kastrull och fyll på med flädersaft.
- Snitta vaniljstången och låt den koka upp tillsammans med vätskan. Fiska upp stången och skrapa ur fröna ner i lagen igen.
- Häll i rabarberbitarna och låt dem puttra i lagen tills de är mjuka och börjar lösas upp.
- Ställ kompotten på kylning medan du steker plättarna.