Claus Meyers ölsjudna musslor

Receptmakare: Claus Meyer

Portioner: 3-4

Tid: 25 minuter

Bild: Pia Britton

Det här receptet är skapat av Claus Meyer och kommer från boken Mad i Norden Smagen af Danmark (Aschehoug). Claus Meyer tycker att kombinationen av öl och cider är perfekt till musslorna och tipsar om att du kan hoppa över grädden om du vill ha en lättare rätt.

  • 2 kg musslor, helst från Limfjorden
  • 3 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 purjolök, enbart det vita
  • 7 kraftiga kvistar timjan
  • 1 dl fruktig torr cider ( t ex fransk)
  • 3 dl öl av pilsnertyp
  • 1 dl grädde
  • 2 dl grovhackad bladpersilja
  1. Rengör musslorna i kallt vatten och släng alla som inte sluter sig vid en lätt påknackning.
  2. Skala lök och vitlök. Snitta och skölj purjon. Skiva alla lökarna fint. Fräs tillsammans med timjan i botten på en stor kastrull så att det mjuknar men inte tar färg.
  3. Lägg ner muslorna och slå på cider och öl. Låt puttra under lock 4-5 minuter tills muslorna öppnat sig. Släng alla musslor som inte öppnar sig.
  4. Sila av muselbuljongen och koka upp den med grädden. Låt puttra utan lock 5 minuter. Blanda ner persiljan och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över musslorna och servera bums.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen