Att använda en slowjuicer till kalla soppor är lite av en uppenbarelse. I en mixer och en juicecentrifug piskar man nämligen in stora mängder av alla aromämnens ärkefiende: luft. När det gäller soppor på kokta eller rostade grönsaker är slowjuicern inte lika revolutionerande eftersom de ömtåligaste aromämnena redan är borta och mer stabila bildats under tillagningen. Men även soppa på rostade tomater blir betydligt godare om den passeras eller juicas.
Det här receptet är mest en skiss, noggran avsmakning krävs alltis. Soppan kan varieras i det oändliga med de råvaror du har til hands. Att lattja med melon och asiatiska kryddor är mycket givande. Vill du ha en krämig soppa? Juica ner en näve cashewnötter, mandel eller kokos som fått ligga i blöt över natten. (Spar skröfset till granola.)
Det är viktigt att ge soppan ett rejält chilibett, annars blir den sliskig. Kyl helst alla grönsaker i god tid, då blir den friskare i smaken. Det är troligen en myt att mogna tomater tappar smaken i kylen, däremot avstannar mognaden. Alltså: halvmogna tomater framme, tomater som riskerar att bli övermogna i kylen. När tomater mognar framme får de en lite muggigare smak än om de mognar på sin planta. Då rekommenderas en dos ingefära och lime för att pigga upp dem.
6-8 stora mogna tomater
1/2 gurka
1 liten mogen mango eller 2 nektariner
1/2 mild vitlöksklyfta
1/2 lime med skal
1 tumme ingefära
färsk röd chili eller chilisås t ex sri racha
1/2-1 msk fisksås (eller 1 msk ljus miso + en gnutta Herbamare)
cirka 1/2 tsk salt
TILL SERVERING:
finhackad paprika
finhackad rödlök
ev finhackad blekselleri
koriander eller libbsticka
skalade räkor eller tofutärningar