Läsarfråga: Enkel men fin buffémat
Hej!
Kvällen innan vårt bröllop i augusti kommer vi att bjuda långväga gäster som redan har anlänt till kalaset och våra familjer på lite trädgårdshäng med enklare mat och dryck. Har du några bra förslag på vad vi kan bjuda på som går att förbereda några dagar innan, är prisvärt, innehåller ingredienser som finns att tillgå i augusti, som funkar på en buffé och som såklart är gott och lite kul.
// Ida
Du talar med hängmatens okrönta drottning. Hängmat ska vara enkel, generös och serveras i stora lass. Sanningen är att du kan servera gröpe, bara du serverar lika många och lika starka drinkar före maten som jag brukar göra. Men då kan jag inte lova att ni är i skick till bröllopet ens om det hållits veckan efter. Så du kanske ska välja riktigt gott vin (inte bag-in-box) och faktiskt lägga lite krut på maten.
Kanske har du krav på att den ska vara lite hipp? Eller är dina gäster en smula traditionella? Paté är lösningen på båda problemen. Om man bara fortsätter att laga ungefär samma mat hela tiden blir man oerhört trendig ungefär vart tionde år, helt utan egen förskyllan. Jag har alltid gillat paté och nu är den het igen. Fast kall, dårå. Min godaste paté passar även folk som fryner på nosen åt grövre patéer, den är nämligen lite fin i kanten med kyckling, en aning kycklinglever, pistaschnötter och aprikoser. Receptet finns på Sydis. Om du inte petar för mycket i den kan du laga den tre dagar i förväg. Och i synnerhet om du lagar dubbel sats är det väldigt lite jobb i förhållande till utdelningen.
Knepet när det kommer till tillbehören är att inte välja saker som ska skalas och finhackas. Till patén passar både sallader med asiatiskt stuk och rostad sensommarskörd. Jag skulle klyfta en massa plommon eller nektariner, rosta på lång i ugn med fänkålsfrö, olivolja och lite socker över. Vänd runt med balsamico och riv över väl kyld getost. (Om du serverar frukt till patén tycker jag att du ska minska fruktmängden i patén till hälften och gärna använda gröna eller ljusa russin istället, så att kontrasten blir större.) Eller laga min ugnsbakade vattenmelon med fast med getost? Kombinera med en mer mättande sallad på kokta gryn, kokta linser, massor av olika sorters färska lättkokta bönor, citron, citronskal, dragon, olivolja och tunt strimlad blast från färsk lök.
Väljer du den asiatiska vinkeln på tillbehören gör du en sallad på färsk sommarkål med koriander, mynta, lime, en dutt fisksås, neutral olja och rå skivad nektarin. (Kålen kan slakas med lite salt först om den är sensommargrov.) Eller den här kålsalladen? Kanske en gurksallad med mynta, lime, fisksås, chili, socker? Eller inlagd gurka? En asiatisk tomatsallad? Små fina potatisar (köp tvättade eller sätt din mest outhärdliga släkting på att skrubba dem, eventuellt i ett avlägset hörn i trädgården) rostade i ugn 200°C med hackad ingefära och rapsolja. Dutta på en gnutta honung och kanske lite sesamfrön sista minuterna och sväng runt. Salta och droppa över en aning rostad sesamolja. Misomajonnäs är gott till potatisen (inte riktigt lika perfekt till patén, men den är så god att gästerna förlåter dig).
Till dessert förslår jag att du snor ihop en annan retroklassiker: parfait. Kanske den här. (Scrolla som attan, receptet ligger sist i inlägget om äppelsoppa). Löjligt lättlagad – bara du kommer ihåg att grädden inte ska vara hårdvispad utan lös. Kan lagas flera dagar i förväg. Servera din fina parfait med mogna uppskurna sommarfrukter runt om.
Eller så önskar du dig i bröllopspresent att någon annan lagar buffén och nöjer dig med att sippa vin och småbitcha hela eftermiddagen. Min paradgren, faktiskt. Nu när du nästan är gift behöver du ju inte anstränga dig så mycket längre.
Eller så tar du tips av någon av mina läsare som tipsar så fint i kommentarerna.
Har du också frågor? Ställ dem här.
Kommentarer
Hej Lisa,
Apropå hängmat har jag en annan fråga till dig som vet allt. Jag gjorde för några veckor sedan en pulled pork på ditt recept. Det blev rejäl sats och det som blev över förvarar jag i en patentburk i kylen. Grejen är att den fortfarande håller, jag använder den fortfarande som ett slags chilismakande rillettes på mackor. Och har inte blivit magsjuk. Så min fråga till dig är varför? Är det chipotlen som verkar konserverande?
Härliga tips! Men länken om parfait leder till en äpplesoppa.
Annelie: Receptet på parfaiten ligger längre ner i inlägget.
OT. Skrubba färskpotatis i mängd?
Många villaägare har aggregat för högtryckstvätt.
Användbar till ändamålet.
Vilka kanontips. Paté funkar alltid!
(jag lagar alltid all mat när jag gifter mig)
Grattis Lisa! Själv önskar jag bleve gift EN gång....
Min moster, vid senaste festtillfället, "snodde" menyer från cateringföretag och så ställde vi samman något som liknade menyförslagen. Nota bene: liknade. Kan ge en känsla för hur och var man ska tänka och så. Själv kör jag alltid tiramisu till efterrätt, och frukt. Funkar inte det så gör jag en rejält lass yoghurt-pannacotta.
Men hjälp. Nu vet jag inte vad min djefla man kommer att säga i själva sakfrågan, men jag fick en plötslig och obetvinglig lust att gifta om mig.
@Louise I linje med mina undringar.
Min svägerska från Melakka gör ibland egen chili. Dvs stark hopkokt kryddsås med ett mångtal ingredienser. Men aldrig tal om den behöver förvaras i kylskåp, trots dagstemperaturen i Malaysia.
Har därför undrat om varför kryddsåsen ändå står sig?
@Lotten Underbar idé.
Ring mig, jag kan helsteka lamm åt dig, om du inte vill laga maten själv som Lisa.
Åh vad bra, tusen tack för alla tips!! Nu ska det provlagas (och framför allt provätas) paté! Högtryckstvätten är också ett supertips =)
Louise: Kan du vara snäll att ställa frågan i frågelådan? jag gillar att ha dem samlade på ett ställe och svarar om ett par dagar.
Frysa färdiglagad pate?
Tyvärr förlorar många i konsistens vid upptining.
Frysning av rå smet för senare gräddning kan då vara ett bättre alternativ. Men alltigenom färsktillagad är naturligtvis bäst.
Sidor