Falafelkungens marockanska citronmarinerade morötter

Den här marockanska morotssalladen var en klassiker på Falafelkungen i Lund där jag jobbade extra i början av 90-talet. Än idag är det många som längtansfullt talar om hur god den var. Där serverades den i pitabröd till alla rätter - men den gör sig minst lika bra på ett buffébord. Här en stor sats:

Falafelkungens marockanska citronmarinerade morötter

Receptmakare: Ilan Shofer/Anna Billing

Portioner: ca 10

Tid: 25 min + 3 timmar

  • 1 kg morötter
  • 2 citroner (saften)
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 knippe slätpersilja
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk salt (+ 1 till kokvattnet)
  1. Skala och slanta morötterna i 1-1 ½ cm tjocka skivor.
  2. Koka upp vatten med 1 msk salt i en stor kastrull och förväll morötterna i knappt fem minuter. De ska fortfarande vara knapriga.
  3. Spola av morötterna med kallt vatten genom ett durkslag så att tillagningsprocessen avbryts.
  4. Om du använder hela spiskummin kan du stöta dem med paprikapulvret i en mortel. Pressa ur saften från citronerna och blanda med olja, salt, kryddor, mycket finhackad vitlök och finstrimlad persilja.
  5. Låt stå kallt i några timmar före servering. Håller i flera dagar i kylskåp. Blanda eventuellt mer persilja i salladen vid servering.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing