Varm sallad med merguez

Ibland går mina tankar till mötessalladen, en kylskåpskall blandning av stel pasta, blöt parmaskinka, blad, tomat och några hårda kulor "mozzarella" nerstampade i en genomskinlig plastburk med lock.  Eftersom mötessalladen i alla hänseenden utgör motsatsen till sådant som fantasi, originalitet och mod, har den blivit det självklara lunchalternativet när en grupp ängsliga vuxna stämmer träff för att slå ihjäl en idé och ersätta den med affärsstrategiskt målgruppstänk (kod för något vagt och ofarligt som ingen bryr sig om). Mötessalladen finns även i smakerna rostbiff, kyckling i currysås och räkor med ägghalva. Priset ligger mellan sextio och åttio kronor, bud och merkostnader för mänskligt lidande ej räknade.


Portioner: 4
Tid: 50 min
Du behöver: 

4 – 6 merguez, braatwurst eller chorizo
1 liten klase blå vindruvor
1 stånd fänkål
1 purjolök
1/2 huvud blomkål
2 morötter
2 palsternackor
annan grönsak man anser passar (tomat är ett mindre bra val såhär års)
75 g pinjenötter, pumpa- eller solrosfrön
250 g fetaost
1 msk lönnsirap

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Placera korv, druvor och grönsaker skurna i bitar i en långpanna.
  3. Rosta nötterna/fröna i torr panna, tärna fetaosten och strössla över.
  4. Ringla på lönnsirapen och lite olivolja. Några nypor flingsalt. In i ugnen, ca 40 minuter eller tills fetaosten fått bruna toppar.
  5. Servera med eller utan rostad couscous och citronklyftor.
  6. Den här maträtten är vackrare tillagad, men det var knappt att dagsljuset räckte som det var. Vi går mot ljusare tider hoppas jag.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren