Det blir inte jul om jag inte får laga familjens julköttbullar. Familjetraditionen är att laga på känn (mamma kan), men eftersom mått som "åtta strukna matskedar - ja, av den sorten vi hade när du var liten, inte de nya" tenderar att bli luddiga i översättning håller jag på och testar mig fram till en version i mer allmängiltiga mått. Nu är jag på ungefär tionde iterationen, som är en nästan perfekt kopia av köttbullarna jag minns.
Det här blir extra kryddiga, juliga köttbullar som smakmässigt matchar resten av julbordet. Om du kan, leta rätt på färsk butiksmald färs istället för den långhållbara men tråkiga som är ‘packad i skyddande atmosfär’. Och räkna med att få köpa separata paket med fläsk- och nötfärs! Oftast är det svårt att få tag på färdig blandfärs i proportionerna 70/30, och till det här receptet blir 70/30 bra mycket bättre än 50/50.
1kg blandfärs 70/30 dvs
ca 700 g nötfärs
ca 300 g fläskfärs
1 ägg
1 liten till medelstor rödlök
0,5 dl ströbröd
0,75 dl vispgrädde
Ca 3 tsk hel svartpeppar
Ca 0,5 tsk hel vitpeppar
Ca 0,5 tsk hel kryddpeppar
Tillsammans ca 2-2,5 tsk finmortlad peppar - slutmängden är det viktiga
Knappt 2 tsk salt
Tips: Det är rätt drygt att steka köttbullar på ett kilo färs; betydligt roligare på två! En rullar, och en steker. Använd gärna två stekpannor också. Hjälps ni åt är det lagom att börja steka när ungefär en tredjedel av färsen är rullad till köttbullar.