Sorbet på en skrutt, riddare på en kanelbulle
Samba Sushi, Rolfs Kök, Riddarbageriet, Esperanto, Oaxen Krog, det har varit en vecka full av intryck. Men tillbaka i mitt rum med tre eller är det fyra andra själar sovande i våningsängarna intill min är frågan är om inte den ”lediga” tisdagkvällen var den allra trevligaste och den vars minne kommer finnas med mig allra längst. Med grillning utanför den lokala somalierföreningen och vad som skulle kunna vara den ultimata restdesserten.
Välmarmorerad rygg från Iberico-gris. Jag höll på att be expediten på Willy Ohlssons kött i östermalmshallen att dra åt helvete, ta tillbaka sitt kött och ge mig tillbaka mina pengar när han var respeklös nog att inte veta vad han sålde till mig. Det enda han visste var att köttet kom från ”pata negra”-grisen, varifrån eller mer relevant information fanns inte att hämta. Mig veterligen är pata negra ett ganska intetsägande marketing-begrepp som jag utvecklat allergi mot. Det finns ingen ras som är pata negra, det som är relevant är om det är iberico, i vilken grad den äter ekollon och varifrån den kommer. En pata negra är givetvis svart men alla svarta grisar går inte under benämningen pata negra och färgen säger inte allt. Rätta mig gärna om jag har fel.
Råstekt potatis?
Halstrad foie gras? Wallenbergare?
Fattig kanelbulle med sorbet på äppelskal och skrutt, kanel och sirapstekta äppelklyftor. Sorbeten får en underbart vacker klarrosa färg och renrasig fräsch smak om man kokar ur skrutt och skal från syrliga klarröda svenska höstäpplen istället för försomriga låtsasditon.
Det fanns planer på en mer konventionell fattig riddare som sällskap till äpplena, jag var inne på det lokala bageriet i Jakobsberg och frågade efter en brioche, innehavaren såg frågande ut, tittade bort mot stället med små portionsfrukostbröd, såg ut att spana efter den där grova med solrosfrön, suckade och konstaterade att briocherna var slut för dagen. Vilken otur.
Kommentarer
Hej Robin,
Vill bara säga att du skriver jävligt bra och du har många vettiga åsikter.
Om du blir lika vass i köket så kommer du gå riktigt långt och jag kommer vara den första att gratulera. Glöm bara inte bort att det inte finns några genvägar....
Lycka till!
Mvh Tom Sjöstedt
Läste på "gamla" Tryne till Knorr att ni varit på Matbaren och ätit Bakad Vild Choklad. Jag har blivit lite nyfiken på det där. Jag förstår att det är en bakad fondant men vilken sorts choklad är det och vad utgör det vilda?
jessica
Om jag inte är ute och cyklar så kör de flesta som kör "vild" choklad på en variant från Bolivia som märket Felchlin saluför, tror det är 68% cacaohalt.
Det är inte konstigare än vad det låter, att det är en vildväxande choklad och inte en vanlig plantage choklad som traditionellt används....
I chokladsammanhang kallas de vildvuxna bönorna (grand) cru sauvage. Jag gjorde lite efterforskningar. Bolivia är det enda landet de plockas metodiskt i.
Tom: Tack så mycket för de vänliga orden och tack för att du tagit dig tid att läsa min blogg. Jag hoppas du inte dömmer mina spisfärdigheter helt efter den obehagliga erfarenhet du tvingats genomleva av den. Men att jag aldrig kommer bli en framgångsrik kock är något jag sedan länge tvingats förlika mig vid. Om genväger är detsamma som avsteg från den konventionella vägen så finns det bara genvägar.
Tack Per för expertisen och jätteroligt att du Jessica hittat till den gamla bloggen.
Så sant så sant, älskar genvägar!!!!
Tävlingsmat kommer alltid vara tävlingsmat och det är en ganska overklig situation för en kock. För vissa funkar det och för andra inte. Så kommer det alltid vara, det är det dom gör det så otroligt roligt. Och man kan aldrig döma en kock efter vad han presterar i en tävling. För det är ju bara en tävling och inte "på riktigt". Om du förstår vad jag menar!
Genvägar är ett begrepp som kan tolkas på många sätt! men visst finns dom!
Jag hoppas du har rätt, förstår precis vad du menar, men jag hoppas också att jag skulle kunnat prestera så mycket bättre om jag varit bättre förberedd. Ingen god idé att tävla med en rätt man aldrig har lagat.
Sidor