Stolt mor nattar mätt bebis och tipptåar självbelåtet ut ur rummet. Bebis reser sig upp med ett vansinnesskratt, kaskadkräks över hela sängen och sitter nöjt småskrattandes i klägget. Luttrad mor gör det som behövs, smyger sen till köket där hon i kraft av sina år gör det bästa av situationen. En fin sak med att bli mor vid mogen ålder är nämligen den samlade livsvisdom man samlat på sig. Den kan sammanfattas så här: Rödvin hjälper vid nästan alla yttre påfrestningar, även när det är kylskåpskallt. Lägg till ett par mandelkakor på stående fot och livet är nästan drägligt igen. Receptet på mandelkakorna började som ett milt modifierat recept på jornötskakor åt Sydis. Men medan jag bakade for djävulen i mig: "Tänk om man skulle använda det där mandelsmöret jag fick över från vegandesserten åt Köksradion? (Som ni förstår har djävulen möjligen lite för mycket fritid när han börjar lägga sig i förortsfruars småkaksbak.) Sagt och gjort. Jag gjorde en ny version av kakorna som blev så pass lyckad att jag tycker att ni ska baka dem också. Om du inte har en bebis som kaskadkräks tycker jag gott att det räcker med ett glas mjölk till. Mjölken i glaset kommer från Järna och är mycket god. Det lika goda smöret i kakorna är Skånemejeriers Gourmetsmör. Använder du också det kan du utesluta det extra saltet i kakorna.
Mandelkakor med anis och pecannötter
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
ca 30 stycken
Tid: 40 minuter
Faktum är att du kan baka ut kakorna lite hur du vill. Jag försökte göra syltkakor på hälften av degen. Tyvärr var min hemkokta plommonmarmelad något för lös så slutresultatet såg ut lite som en könsjukdom. Mandelsmör finns bland annat på hälsokostaffärer; René Voltaire saluför det också under eget märke och det finns i vissa större matbutiker.
- 150 g smör, rumsvarmt 1 dl (100 g) mandelsmör 75 g (ca 1 dl) farinsocker 65 g (ca ¾ dl) strösocker 1 tsk stött anis 2 krm salt 1 litet ägg 1 dl mortlade pekannötter eller rostade mandlar ½ tsk bikarbonat 4 dl vetemjöl
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, mandelsmör, strösocker, farin, anis och salt fluffigt. Använd gärna en matberedare med degblandaren monterad eller elvispar, det tar ca 5 minuter på medelhastighet.
- Rör ner ägget och nötterna.
- Blanda mjöl och bikarbonat. Sikta blandningen över smörvispet och vänd samman till smidig smet. Arbeta inte degen, den ska bara precis bli slät.
- Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Använd ett matskedsmått och ta ut kluttar lite större än en matsked. Rulla till fina kulor och placera på plåtarna. Tryck till varje kula med en gaffel till platta kakor. Tryck dem inte för platta, de kommer att plana ut en smula under gräddningen. Doppa gärna gaffeln i het vatten mellan varje tryck så fastnar den inte i smeten.
- Grädda kakorna högt upp i ugnen 16-19 minuter. De bränns snabbt så slit ut dem när de börjar få bruna kanter. Flytta över på galler och låt svalna. Förvara i täta torra burkar, lämnar du dem framme i mer än några timmar blir de mjuka och tappar smak.
Kommentarer
Å, jag måste.
Sen. Om en vecka. När ingen ska titta på mitt kök. =D
Mimmi: Kram till baka söta du! Och lycka till med barnbarnen!
Tur att barnbarnet kommer snart - så jag har någon att skylla på när jag sitter med rött och mandelkakor:-)
Allvarligt - du har en underbar förmåga att skriva och beskriva ...den där lille Kotten vet nog inte om det än, men pyret har tur som hamnat hos just dig.
Önskar er allt gott!
Kram :-)
Detta spännande recept skulle jag behövt trösta mig med när min bäsbis för sjutton år sedan kaskadkräkes. Tur att sommaren 94 var supervarm så man kunde traska hem med en naken tös då alla kläder var nedspyddda. Och jag kan trösta dig med att kräkningarna går över.
Har du någon receptskiss på hur man gör mandelsmör själv?
Underbart att du lyckas sälja in mandelkakor trots att du nämner kaskadkräkningar så många gånger! :)
Annika K: Man måset ha en speciell kvarn för att få till smöret hemma, det innehåller bara mandel och inget annat än mandel. Men det kan ersättas med jordnötssmör.
Hanna: Finkänslighet har aldrig varit mitt paradområde!
Vilka mumsiga kakor!
Gillar din visdom (och din generositet med den) liksom Skånemejeriers gourmetsmör.
Ser farligt goda ut! Roligt med mandelsmöret - det är min nya favorit, köpte ett fint i Tyskland i våras som jag skrapat ren med slickepott ...
Burken alltså ;)
Vad tror du, ersätts farinsockret bäst med mörkt muscovadosocker eller vanligt råsocker? Eller månne en klump av det indiska sockerrörssocker med smak av kola?
Äntligen hittat en burk i Eskilstuna.
Bara mandel och salt, men ändå mjuk och oljig.
Gissar att den är producerad på precis nyskördade och nyknäckta mandlar Vanliga "torkade" skulle ju inte ge denna konsistens.
Mycket goda kakor. Jag gör mandelsmöret själv - superlätt med mixer. Jag har kakorna inne i 15 minuter. Om jag har dem inne längre bränns de.
Sidor