Kostrådsterror: Kommentera!

Vi har ingen kommentarsfunktion på artiklarna av tekniska skäl. Men här finns utrymme för kommentarer. Ordet är fritt!

72 kommentarer

 1. Mård skrev:

  Åh tack snälla rara Isobel om du vill skriva en text om LMVs vansinnesdåd mot alla gravidas möjlighet att leva ett normalt liv, helt i strid med beprövad erfarenhet och vetenskap. Det är fullt möjligt att följa kostråden för gravida om man är hemmafru (och inskränker sin föda till just funktionen överlevnad) men om man tänker sig att jobba/studera så duger varken köpt mat eller micrad medhavd dito. Det djupt oetiska i dessa rekommendationer ligger i att det är förbjudet att som läkare/barnmorsk uppmana någon patient att äta annorlunda, även om man VET att LMVs råd inte vilar på någon som helst erkänd vetenskap.

 2. Jessika skrev:

  De har verkligen lost all their marbles, are nuttier than a fruitcake, har inte alla getterna hemma och allt sånt man kan komma på.

  Just kaffet är en riktig dikeskörning eftersom svenska kvinnor dricker mer kaffe och antalet missfall ligger på samma nivå.
  Har en väninna som sedan hon blev gravid inte vågar färja håret längre. Kemikalier vet du. Att folk inte blir galnare av alla konstiga och värdelösa kostråd som inte har någon vetenskaplig grund förvånar mig, precis som mård påpekar. Varför det går igenom är bortom mig, allt annat ska bygga på vetenskap, men inte hos livsmedelsverket. Å andra sidan kan man ju hoppas att mammor har tillräckligt med förnuft att ignorera de tokigaste av de där råden.
  I länstidningen idag stod det om hur svårt det är att amma ett spädbarn som är mjölkproteinallergi då mamman också måste avstå från mjölk. Som illustration (foto) står de och läser innehållsförteckningen på en burk gräddfil (!). Jomenhejsan.

 3. Jessika skrev:

  det jag skulle ha skrivit var att idag kom en studie om att mer än två koppar kaffe kan leda till missfall enligt en amerikansk studie. Lär väl leta sig in på LVM snabbare än vi hinner säga skål.

 4. ilva skrev:

  Lisa bad mig att kommentera det hela från en svensk-italiensk synvinkel. Jag har 3 barn, en graviditet i Sverige-2 i Italien, 2 förlossningar i Sverige-1 i Italien. Nu har jag bott här så länge att jag har slutat att ha Sverige som utgångspunkt vid jämföranden och tycker att jag ser ting mer neutralt om det nu är möjligt. Mittengraviditeten kan inte räknas för då kollade jag mig så lite, var inte med i nåt hälsoprogram alls men med det yngsta barnet var jag helt inne i det italienska systemet och såg en hel del skillnader. Först och främst fick jag normala kostråd: ät inte för två men ät bra. Tvätta frukt och grönsaker noga. Ta det lugnt med grönmögelostar och liknande men inget förbud. Det var avsevärt mycket lugnare på matfronten, ingen skuldbeläggning. Och något glas vin ser man som ett plus. Nöjd mamma=nöjt barn.Sen kan det ju vara så att du har folk omkring dig med en massa åsikter men så är ju Italien. Jag träffade min gynekolog ett antal ggr (och jag gick inte privat) och om det fanns något specifikt problem föreskrev hon vitaminer eller mineraler för just det problemet. Däremot tar de mycket fler prover och även toxoplasmostest där en av mina vänner fick reda på att hon hade det och antagligen fått det av att sitta ute där katter varit och inte av något hon ätit. I sverige hörde jag inte ens talas om något toxoplasmosprov… Sen ska vi inte tala om förlossningsskötseln (bortsett från att Sverige är mycket mer utvecklat på smärtlindringsfronten), hellre föder jag barn här där även mamman ses som en patient och tas omhand, i Sverige brydde sig ingen om hur jag mådde, bara barnet. Och det var underbart att få en lång meny att välja från 2 ggr om dagen och god var maten med!

 5. anonym kvinna skrev:

  hej
  bra och intressant artikel, har också tänkt länge på det här med kostråden ur ett feministiskt perspektiv, det känns väldigt mkt som kvinnan tillbaka till spisen. och man kan ju undra hur nyttigt det är att oroa sig så mkt över kosten. Dock har jag invändning, som forskare inom beroende/alkoholfältet vill jag bara påpeka att sanningen är att det finns få studier kring ett måttligt intag av alkohol och effekter på barnet. av naturlgia skäl går det inte att göra experiment, utan man får använda sig av sjölvrapportering. Dock är kunskapsläget sådant att flera av de få studier som finns visar på att även små möngder alkohol under graviditeten ökar risken för beuropsykiatriska störningar och kognitiva problem( dvs adhd,koncentration, uppmärksamhetsproblem, lägre begåvning, osv osv). I dagsläget kan man bara säga att den forskning som finns antyder att det finns risker. Jag tycker därför att det är riktigt att ge gravida kvinnor dessa råd, att i dagslägetär det nog bra att låta bli. Nu sitter jag hemma och harinte referenser till studier tillhands, men återkommer med dessa förstås (så att var och en kan läsa och bilda sig en egen uppfattning om kunskapsläget).

 6. K skrev:

  Härlig slutsats, Isobel. Det är ”staten” som är felet, inte Livsmedelsverket! Det är ”statens” agenter som skärrar mammor på diskussionsforum, det är ”staten” som i smyg ger ut propagandaböcker och driver skuldbeläggningsmammagrupper. Nä, det vore bättre om Nestlé skötte om det här. Och att individen inte har något som helst ansvar att bedöma informationen, framstår som lite udda för att komma från en Neo-liberal.

  Själv tycker jag att man borde granska Livsmedelsverket och ställa till rätta vad som inte fungerar. Naturligtvis ska det inte få förekomma vilseledande eller lögnaktiga kostråd, men jag tycker också att en försiktighetsprincip ska råda. Det är råd det handlar om.

 7. Jessika skrev:

  Nestlé är lika jävligt det med sitt mjölkpulver i tredje världen. Problemet är tyvärr, K, att många blivande mödrar att många blivande mammor tar de där råden som en uppenbarelse från gud mer eller mindre. En bit färskost och barnet kommer att födas med fruktansvärda missbildningar. få vågar ifrågasätta dem som är det här verkligen rimligt? Och de här ”råden” varierar som sagt över världen. I Sverige ska barn inte dricka te före en viss ålder. Inga sådana råd i Japan t ex.

 8. Jessika skrev:

  Jag kan inte skriva korrekt svenska längre… :(

 9. Lisa FW skrev:

  Jag förstår inte vad Nestlé har med saken att göra överhuvudtaget. Vad är det för sandlåderetorik?

  Det intressanta är varför kostråden skiljer sig så mycket mellan olka länder. Den som varit inne i svängen och fått råd om kost vid graviditet har mycket svårt att bortse från det märkliga tonfallet som finns, både i en del material och hos en stor del av personalen.

  Jag skulle vilja se mer av vetenskapen bakom Livsmedelsverkets kostråd. Både rekommendationerna för gravida och de för friska.

 10. Moz skrev:

  Bang on target ;)

 11. K skrev:

  Jag tyckte mig kunna läsa en politisk dimension i vad Isobel skrev, där man skyller allt på den onda ”staten”. På det brukar följa att den ”fria marknaden” sköter allt bättre. Det var därför jag kommenterade.

  Jag tycker att det borde vara en självklarhet att Livsmedelsverket redovisar vilken forskning som ligger bakom deras råd.

  Jag noterar också att man inte kan ta bort sina kommentarer här.

 12. Karin skrev:

  Kan bara instämma i din artikels ansats, Isobel. Vad som framför allt retar mig är den bristande viljan till förklaring, och de bristande orsakssambanden. Precis som du har jag reagerat på den obefintliga kopplingen mellan listeria i opastöriserade ostar och förbudet mot att äta en bit massproducerad brie från Président (en craving som jag har just nu, men hela tiden håller emot av de irrationella skäl du nämner i din artikel). En annan rör koffein, där vi uppmuntras att begränsa intag, utan att något skäl för detta anges. Så där sitter jag och sörplar i mig avkoffeinerat te på morgonen, utan att tillskrivas förstånd nog att förstå varför.

  Jag har för övrigt inte heller riktigt begripit vad Nestlé har med saken att göra, men jag är säker på att det finns någon (aningen konspiratoriskt färgad, misstänker jag) förklaring.

 13. Mamma som saknar en liten skrev:

  Jag kan tycka att många av de kostråd som ges till gravida är mycket märkliga. Men framförallt är barnmorskornas bristande kunskap om VARFÖR det är farligt lite skrämmande.

  Men, jag tycker att man ska tillämpa försiktighetsprincipen – under denna korta tid man är gravid kan man kanske avstå från opastöriserade mjölk- och ostprodukter eller gravad/rökt lax eftersom det är svårt att veta hur de hanteras? Jag har själv fött ett dödfött barn (i vårt fall hittade man inga fel) och jag skulle ALDRIG förlåta mig själv om det var något jag hade ätit som var orsaken. Det är enkelt att ta lätt på informationen när man inte har drabbats. Så tänkte jag, det händer inte mig, jag är en alldeles vanligt kvinna utan något riskbeteende. Men när man har drabbats det blir man otroligt arg när folk inte bryr sig om rekommendationerna, de finns där av en anledning. Det är bra att kostråden diskuteras och revideras, framförallt är det bra att man diskuterar varför det är farligt, så att man själv kan göra ett bra val. Sen är det skillnad på farligt och farligt. Att ta ett glas vi under graviditeten påverkar förmodligen inte barnet alls, men om du drabbas av listeria eller toxoplasmosis under graviditeten (oavsett var det kommer ifrån) så kan barnet dö eller missbildas. Så det är som fråga om sannolikhet, hur mycket kompis man är med statistiken. Man kan vara den där som drabbas fast sannolikheten är väldigt liten.

  Visst det finns olika kostråd i olika länder men det kan ju bero på olika orsaker. T.ex. så kanske man inte har vakuumförpackade livsmedel i samma utsträckning som vi har här? Man kanske har mer kontroll på hela livsmedelskedjan? Att tvätta frukt och grönt noga är förmodligen råd för att undvika toxoplasmosis som finns i jord, så där kanske man inte heller får veta varför man ska göra det men man är medveten om att det kan skada barnet.

  Om man själv vill läsa om några otäckheter som man kan drabbas av som gravid kan man få mer information här: http://www.medscinet.se/infpreg/

 14. Malinka skrev:

  Nu tyckte inte jag att den där listan var så särdeles lång eller komplicerad. Kanske för att valde att läsa den lite mer tillåtande? ”Undvik” för dessertostarna tolkade jag som ”käka inte om du kan undvika det”. Kanske hade jag tur också, eftersom min barnmorska var en lite mer avslappnad sort.

  Jag tycker inte att det är själva råden i sig som är problemet, utan att ordet ”råd” tolkas som ”budord”. Det handlar om en okritisk inställning till den information man presenteras för, antingen den kommer från Aftonbladet eller Livsmedelsverket. Alltför många människor verkar inte kunna kritiskt granska fakta och väga olika faktorer mot varandra.

  Ovanpå det läggs myten om det goda modern. Hon som ger avkall på alla sina behov för sina barns skull. Därför är man alkoholist om man inte kan avstå vin i nio månader – i praktiken ännu längre eftersom man som Riktigt God Moder inte heller ska dricka något medan man ammar – och utsätter medvetet sina barn för fara om man så bara smakar på en endaste liten bit Vacherol.

 15. Isobel skrev:

  Jag inser att det inte är lätt för alla att känna till just min historia, men jag tvingades abortera mitt förra barn sent i graviditeten för att hon inte hade några lungor. Det är förstås fullt möjligt att hennes lungor saknades p g a något jag gjorde eller inte gjorde, jag drack t ex kaffe, till och med något enstaka glas vin, jag åt pastöriserad dessertost.

  Risken är dock otroligt mycket större att jag i dag skulle bidra till hennes lillebrors död genom att jag sätter honom i bilbarnstolen och kör till hans farmor och farfar. Riskerna i trafiken är oändligt mycket större än riskerna att man som mor skulle råka äta något som dödar barnet (åtminstone om vi för ögonblicket bortser från svårare narkotikamissbruk). Ändå sätter de flesta utan att blinka ungarna i bilen samtidigt som de har ångest över en mozzarella-macka. Det är som att de interna riskerna i den gravida kroppen alltid är långt mycket farligare och viktigare att undvika än de externa.

  Det är t ex ytterligt belagt att en hårt drickande blivande fader är farligare än en måttligt drickande blivande moder (dvs riskerna i det förra fallet går enkelt att fastslå, misshandel etc, medan ingen enligt de studier jag läst kunnat bevisa att det senare är farligt alls) men det är kvinnorna som får order om att sky alkohol som pesten medan ingen i mödravården säger ett knyst om fäderna och spriten. Det finns något om kvinnokroppen här, vem som har mest bestämmanderätt över sig själv, vem man kan ge råd på bristfällig eller ibland obefintlig vetenskaplig grund och vem som i huvudsak får bestämma över sig själv.

 16. Mamma som saknar en liten skrev:

  Isobel, jag känner mig lite på hugget här eftersom det engagerar mig. Jag vet att det är svårt att diskutera nyanserat när man kommer med bakgrundshistorier som min eller som din eftersom man inte gärna ifrågasätter någon som drabbats.

  Det är klart att man utsätter sig för en risk när man sätter sig i bilen, men det gör man också när man väljer att äta vissa livsmedel. Det jag menar är att man måste vara medveten om att det kan hända även om risken är liten och att konsekvensen då är förödande (precis som om man krockar). Har man begravt sitt barn så chansar man inte.

 17. Pappaledig skrev:

  Jag tror på studierna som visar att även måttligt intag av alkohol kan skada barnet, som anonym säger tisdag 22 januari 2008 klockan 8.19. I alla fall tillräckligt för att känna att det vore lika bra att avstå. (själv kommer jag nog aldrig bli gravid dock…). Jag har ju inga länkar till undersökningarna, men MVC sköterskan hänvisade till det.

  Att dra fram det gamla ”det är mycket farligare i trafiken” argumentet, som dyker upp oavsett om man diskuterar bomber, krig, riskerna med flyg osv, tycker jag är ett lågvattenmärke.

  Jag blir ledsen när jag läser era sorgliga historier.

  PS lisa – ditt renskavsrecept på matälskaren var super!

 18. TorpSara skrev:

  Jag håller mig på Malinkas linje. Att tolka råd som ”förbud” är ju var och ens egna val. SLV förbjuder oss faktiskt ingenting, hur skulle det kunna göra det?

  Hur skulle ett alternativ se ut? Inga kostråd alls, eller bara det som var extra farligt? Ni kan ju själva tänka er medias schavottering om man uteslöt kända, men ack så små, risker. Och var går gränsen.

  Jag tycker att problematiken snarare ligger i de gravidas/MVCs totala oförmåga till egen riskvärdering.
  Den problematiken är ju samma som också du, Isobel, här ovan klart tar upp. Men det är lite tokigt att Livsmedelsverket får klä skott för den oförmågan.

  /Sara- avbruten graviditet i vecka 21. Läsare av David Eberhard. Äter insjöfisk vid graviditet, men inte okända ostar.

 19. TorpSara skrev:

  En annan aspekt värd att tas upp: Vi har världens i särklass lägsta andel sena missfall/fosterskador och spädbarnsdödlighet. Det finns ju klara skäl till att det är så, och i dessa fall är det verkligen ”många bäckar små” som gör statistiken. För mig är det är ett skäl att respektera de råd vi får som gravida.

 20. Isobel skrev:

  Anledningen till att jag nämnde min dotter var just att du säger ”MAN chansar inte”. Jag vill inte på något sätt ta ifrån dig din upplevelse eller uppfattning, men du talar inte för alla som förlorat barn. Jag drack kaffe, åt pastöriserade ostar och något enstaka glas vin även i min senaste graviditet som alltså resulterade i en, såvitt jag ännu kan se, fullt frisk unge) Jag förstår verkligen inte varför det är ett lågvattenmärke att nämna riskerna i trafiken. Där är ett område med, i det moderna samhället, rätt stora risker som de flesta av oss bara väljer att bortse från. Jag tycker att det är jättespännande att fundera över varför det är så, medan andra risker övervärderas.

  Självklart handlar det också om hur vi värderar de råd vi får. Men råden ges, åtminstone inom den mödravård jag besökt och de gravidtidningar, expertutlåtanden i media jag läst (och det är rätt många) i en uttalat absolutistisk ton, där den som inte följer råden antas utsätta sitt ofödda barn för oförsvarliga risker. Med tanke på att oro hos den blivande mamman också är en konstaterad risk är det kanske lite tveeggat. (Särskilt som många risker, som den om kaffe som trumpetats ut i dagarna, handlar om tidig graviditet när rätt få känner till den).

 21. Mamma som saknar en liten skrev:

  Isobel, nej – jag talar verkligen inte för alla som förlorat ett barn. Jag kunde lika gärna ha skrivit jag. Jag anar dock i tonen i dina inlägg att du inte direkt uppskattar mina inlägg här. När du skriver att du inte vill ta ifrån mig min upplevelse så blir jag ledsen eftersom du i samma ögonblick just ifrågasätter den.

  Men åter till det diskutionen gällde. Du skriver själv vad du åt under din senaste graviditet och att det gick bra och så är det ju oftast. Men återigen man väljer själv vilka risker man utsätter sig för oavsett om det gäller mat eller bilar. Sanningen ligger kanske någonstans mittemellan. Några av råden som ges idag kommer (som vanligt) att visa sig vara helt fel eftersom forskningen går framåt. Andra nya råd (mer eller mindre vettiga) kommer att komma. Jag tycker också att informationen är bristfällig eftersom bakgrundsinformation saknas. Sen väljer man själv.

 22. Thomas skrev:

  Om vi skulle följa alla statens (jag skriver inte livsmedelsverkets; bara för att reta ”K”) rekommendationer för vad vi ska äta så skulle det bli orimligt enformigt.
  Det finns dock säkert några folkhemsinvånare som litar på att åtta skivor grovt bröd, ett halvt kilo grönsaker mm varje dag är den rätta läran eftersom ”staten” säger så. Långt tidigare fick vi dock lära oss av ”staten” att det skulle vara mycket socker i allt (sirapslimpa mm) bara för att stödja svensk sockerproduktion. Väldigt nyttigt! Man kan tydligen inte alltid lita på ”staten”! Synd att vi blivit så dåliga på att tänka själva i det här landet. Läs ”I tryghetsnarkomanernas land” av David Eberhadt. Pang på rödbetan!

 23. Isobel skrev:

  Jag ifrågasätter verkligen inte din upplevelse. Om det verkar så ber jag uppriktigt om ursäkt.

  Däremot tror jag faktiskt inte att det är särskilt bra för kvinnor att se det som sin absoluta skyldighet att hålla sina gravida eller pregravida kroppar så rena och hälsosamma som möjligt eller att känna skuld om man inte klarar de oerhörda krav man ställer på sig själv i renhet och hälsa.

  Detta är en något annan diskussion är den om att livsmedelsverket ger råd utan vetenskaplig grund, men jag tror att de hänger ihop.

 24. katrin skrev:

  På min föräldrakurs i MVCs regi för två år sedan avrådde de föräldrar från att laga mat med alkohol. ”Bäst att inte göra det”. Det är ju så man storknar över alla myter som frodas.

 25. Katti skrev:

  Isobel, du går från klarhet till klarhet!

  Den gravida kvinnokroppen är i sanning ytterst politisk. Jag kom att tänka på ILO (efter ww1) som lagstiftade om hur gravida kvinnor förbjöds arbeta inom den tunga industrin, då detta innebar oerhörda risker för kvinna och foster. Att kvinnodominerade yrken som också hanterar kemikalier (såsom frisöryrket) föll utanför ”studien” som ILOs lagstiftning grundades på och därmed inte inbegreps i lagen är bara att notera.

  (x antal år senare gjordes en ny studie där man vips! upptäckte att den tunga industrin var minst lika farlig för (ickegravida) män. se där!)

  Tack för initiering av viktig diskussion!

 26. Johan skrev:

  Nu är jag man och tillhör ”patriarkatet” så jag lär väl få en rejäl skopa ovett bara för att jag uttalar mig, men jag håller med om att försiktighetsprincipen måste gälla.

  Om det gick bra eller inte i ett enskilt fall är inget bra argument. Risken finns, även om den är liten – och den är lätt att undvika. En mer relevant jämförelse med trafiken är om man ska använda bilbälte eller inte. Krockar du aldrig så spelar det ingen roll. Blir du påkörd eller råkar få den där Vacherolen med listeria så blir konsekvenserna stora.

  Att det finns andra risker i livet – som i vissa fall inte går att undvika – är väl inget skäl till att medvetet chansa? Jag tycker att det inte kan vara värt att ta ens den lilla risken bara för att bejaka sin matlust eller för att trotsa Livsmedelsverket.

  Kräv gärna av barnets far att han också avstår alkohol, opastöriserade ostar, rått kött osv under graviditeten. (Han önskar antagligen att det fanns något han kunde göra.)

 27. Jessika skrev:

  Ddet här belyser en viktig punkt dock. Inte för att jag önskar någon missbildade eller på annat sätt sjuka barn. Någon nämnde David Eberhard och medan jag inte håller med om alla hans slutsatser så håller jag med om trygghetsknarkandet och att vara säker till varje pris.
  Farhågor om kost har länge funnits i vuxnas mathållning även om det går till extremer under kvinnors graviditeter. Råden eller varningarna om att inte dricka kaffe, eller att olivolja kan döda dig ena dagen, rädda dig nästa. Vin är livsfarligt, sedan livräddande. Svarta stekspadar orsakar cancer. Stekpannor orsakar cancer. Potatis kan döda om du får dem i huvudet. Okej, nu raljerar jag. Men risker och larm blåses upp. Du kan, till synes, trilla ihop av hjärtinfarkt av precis allt, och få cancer av allt. Granskar man forskningsrapporterna närmare finner man dock att de ofta är lika dåligt underbyggda som många av de råd man ger gravida kvinnor under graviditet. Vissa ”larmrapporter” innehåller kontrollgrupper om kanske hundra personer. Man sa att mycket kostfiber skulle skydda mot cancer. Senare studier visade ingen skillnad. Gårdagens amerikanska rapport visade att mer än två koppar kaffe per dag ökar risken gör missfall men incidensen av missfall är lika stor i Sverige trots en högre kaffekonsumtion. Allt blir farligt. Nötter kan hamna i halsen och är f ö allergiframkallande. En svensk tidning publicerade ”råd” om allergier till sina läser som var fulla av faktafel. Undvik si och undvik så. Att undvika mat kan få en tendens att inte upphöra efter de där nio månaderna och när man har fått sitt barn. En begränsad tid, ja, men mat är också njutning, inte bara en fråga om överlevnad. Man har påvisat två fall av livsmedelsburen listeria i Europa.
  Om man läser på, om all mat men kanske särskilt när man är gravid, kommer man lugnt. Jag vill inte dra en billig hacka av Isobels tragedi men det blev en dotter utan lungor och en liten normal pojke efter några år. Vad säger man om dottern som råkade födas (eller egentligen inte men förhoppningsvis förstår ni vad jag menar)? Ni hade otur? Man söker efter en orsak och allt man finner är otur. Det kunde ju åtminstone få spåras till mozzarellan så fick man banka livet ur den istället för att det bara var något så simpelt och jävligt som otur.
  Detta sagt, min medkänsla till alla som förlorar sina barn sent i en graviditet och aldrig får veta varför och den tragedi det innebär.

 28. Mamma Doktor skrev:

  Ja, det florerar mycket rykten som i vissa tidskrifter blir till sanningar. MEN, det är sant att det finns studier som visar att även mycket små alkoholmängder kan ha negativa effekter på barnet och därför tror jag inte att ens de nya råd som är på gång ang mat & dryck för gravida kommer att hävda att små mängder är ok.
  Och det är inte sant att det bara finns två fall av livsmedelsburen listeria i Europa, bara sommaren 2001 drabbades 30 personer inom ett begränsat geografiskt område i Sverige, de hade alla ätit ost från samma gård. Problemet med listeria är också att den tyvärr tillväxer alldeles utmärkt i kylskåpstemperatur, vilket gör att pastöriserade ostar kan ”smittas” av opastöriserade, även om de tillverkas på ett alldeles korrekt sätt.

  Att man _kan_ äta potentiellt smittad mat och ändå föda friska barn är precis lika sant som att man _kan_ åka på motorväg utan säkerhetsbälte och ändå komma fram levande. Ändå inte rekommendabelt om nån frågar mig.
  Men det handlar faktiskt om RÅD, ingen blir åtalad för att ha brutit emot dessa. Det verkar dock vara väldigt svårt att förstå, t.om. för en del inom vården och ffa för föräldratidningar/-siter.

  Och jag tycker inte att det är ett alternativ att Staten genom sina verk slutar ge rekommendationer, åtminstone jag tycker att de är bra för att själv kunna välja vad jag äter under min graviditet.

 29. Andreas skrev:

  Jag tycker att Isobels resonemang med farorna i trafiken jämfört med de som finns i livsmedel är relevant. Ingen säger till en gravid kvinna att hon inte bör åka bil under graviditeten eftersom hon kan krocka och skada sitt barn. Däremot kan man ge rådet att hon inte bör äta pastöriserad ost eftersom opastöriserad ost kan vara farligt. Förresten, bildas det inte alkohol vid jäsning av bröd? I så fall borde man för guds skull inte äta det heller, försiktighetsprincipenblabla. Råd skall ges med vetenskaplig grund och man skall också utgå från att även gravida kvinnor (obs ironi) vet att ett litet glas vin ibland inte betyder att det är fritt fram för en bag-in-box i veckan.

 30. Pappaledig skrev:

  1) Trafikargumentet är ett lågvattenmärke på samma sätt som att det är ganska ointressant att dra fram argumentet ”men Hitler (eller Stalin) var ju mycket värre” när man talar om Saddams grymheter. Hitler gör inte Saddam bättre.

  2) 2007 dödades totalt 490 personer i trafiken. Detta säger ju inget om huruvida foster skadats eller dödats det är ju inte riktigt samma urvalsgrupp – men jag tycker ändå det ger en uppfattning om att trafikdöden kanske inte skulle vara så extremt mycket värre? (hur många av dessa var gravida?)

  PS, Lisa – surdegarna var knepigare dock – fick en jättefin surdeg som bubblade och luktade filmjölk men brödet blev platt som en pannkaka. Två gånger.

 31. Pappaledig skrev:

  Andreas – någonstans får ju gränsen gå. Men det är ju möjligt att det finns gravida som har cravings för ogräddade jästa bröddegar :)

 32. Lisa FW skrev:

  Pappaledig. Kommentera hellre min mat på min blogg så blir jag inte så förvirrad. Du får konsultera med Johan som är experten.

 33. Pappaledig skrev:

  Åh, förlåt – kände inte till uppdelningen, trodde det var en blogg för alla. Hursomhelst, PS:et var mest på skoj, inget jag förväntade mig svar på…

 34. Jessika skrev:

  Nu har jag inga egna barn men det finns mycket få studier om gravida kvinnor och alkohol just för att ingen vågar ta några större risker i den frågan. De studier som finns är på kvinnor med alkoholproblem som föder skadade barn.

  Av de artiklar jag har läst i ämnet skulle få läkare, i USA t ex avråda från något enstaka glas vin i veckan under graviditetens tre sista månader.

  Du får ditt barn och jag menar att dåligt underbyggda råd som presenteras som naturlagar fortsätter. Det är farligt, det där är också farligt. Det där är tämligen livsfarligt och ge för sjutton inte det där. Du ammar och dricker lite vin. Det är också farligt. Nu ger du b arnet medvetet vin genom bröstmjölken. Saken är bara den att man kan inte påvisa någonsomhelst alkoholhalt i bröstmjölk när mamma dricker vin. Att barnet skulle få i sig alkohol får antas vara obefintlig. Har infinner sig djup affekt. Vill du skada ditt barn för livet?
  Nej, men sålla bland råd/instruktioner som inte har någon vetenskaplig basis. Självfallet ska man inte utsätta sig för onödiga risker men hela livet är en risk. Jag tycker att det är att placera en enorm skuld med alla dessa råd/instruktioner på blivande mammor, för att inte säga förvirring. Sedan blir det ett sent missfall eller en sen abort och där står man med skuldkänslorna. Det var ostens fel. Jag har en kronisk sjukdom, gud ska veta att jag skyllde på allt mellan himmel och jord för att jag hade fått den, mest mig själv. Om jag bara hade gjort si eller så.

  Vidare är min poäng att råden/instruktioner, hur barocka och ovetenskapliga de än må vara, fortsätter för barnet under hela dess uppväxt och finns redan för oss vuxna. Riskerna tar aldrig slut. Frågan är hur man förhåller sig till dem. Risken att skydda sina barn är enorm. Min systerdotter stod och vinglade och skulle jävlar i mig klättra på en stege på samma sätt som pappa. Jag tog emot henne men fick stegen över mig. Färd till akuten och sex stygn. Det var det värt.

 35. Darlica skrev:

  Tack Isobel.
  Rådet om att inte äta starkt kryddad mat får mig alltid att fundera på hur det kommer sig att Kineser Thailändare och Etiopier alls kan föröka sig?

  Att avstå från alkohol känns ganska självklart (har pluggat mollekylär biologi och gjort expriment på alkohol och cell delning) men idén on att skippa desert ost (listeria är ytterst sällsynt i Sverige)och chillin i maten känns mycket svårare och onödigare.

  /Darlica ostråtta och chilihead.

 36. Darlica skrev:

  läste just kostråden…
  En sak är säker, jag kommer inte att äta några j-a light produkter och nyckelhåls märkningen kan de gömma där solen inte skiner…

  Morrrr.

 37. tbfkaem skrev:

  Jätteintressant artikel!

  Visserligen är det formellt sett bara råd, men det är inte råd som ”så går du ner i vikt” eller ”så förhandlar du med banken”, utan snarare ”så här skall du göra, annars finns det stor risk att ditt barn dr eller bllir missbildat, och då är det DITT fel, och skulle det inte hända något, så är du ändå en dålig mor, eftersom du tar såna risker med ditt barn”. Och det är väldigt svårt att stå emot såna råd, i synnerhet när man är gravid för första gången och orolig för det mesta, bland annat att vara en dålig mor. Dessutom framförs dessa råd av expertisen, och då inte bara livsmedelsverket, utan av barnmorskor, då som ska hjälp en igenom graviditeten, som man vill ha en bra relation med, eftersom man är nervös, och vill att de ska kunna lugna en. Dessutom vill man ju gärna tro att de vet bäst, för om de inte vet bäst i kostavseendet, hur kan man då lita på att de vet bäst, när de lugnar en för att allt verka OK med barnet.

  Saken är också den att det inte bara är ett råd, och så lämnas avgörandet till modern, utan att det är en sanning, som de äger att definiera vad som är rätt och fel. Det går inte att få någon riskanalys, och utifrån det fatta sina egna beslut.

  Dessutom så tar det inte slut när man väl har fått barn. När min sons akt från BVC skulle lämnas över till skolan, bad jag att få läsa den, och det var skrämmande. Där stod saker som ”Barnet ökar inte i vikt som det borde. Har sagt åt föräldrarna att ge honom mer smör” (vår son var inte undernärd) och ”Föräldrarna har inte kommit de vid de två senaste kallelserna” (vi hade inte fått någon kallelse”. Den svenska myndighetsvärldens klåfingrighet och allseende chockar, när man råkar ut för den själv.

  För övrigt; när jag var höggravid var jag på lunch i Rom, och tackade nej till vinet till maten. Min franske granne frågade varför, och jag när jag påpekade att jag var gravid (och jag såg ut som en flodhäst) sa han att hans dotter hade blivit rekommenderad att dricka ungefär ett halvt glas rödvin (två fingrar) om dagen, ”for ze blood”

 38. Malinka skrev:

  Problemet är egentligen inte Livsmedelsverkets råd, problemet är det sätt som de framförs av den s.k. expertisen.

  En av mina välinformerade vänner menade på att alla kostråd vad gäller fisk (som ju handlar om gifter i första hand) är helt onödiga för gravida kvinnor. När man är gravid är det för sent, eftersom gifterna lagras i kroppen. Har man ätit giftbemängd fisk innan i någon omfattning spelar det ingen roll vad man mumsar i sig under själva graviditeten.

  Jag är inte informerad nog för att själv bedöma sanningshalten, men det låter inte helt otroligt.

 39. Svante skrev:

  En bra artikel på många sätt men jag har några invändningar.

  För det första tycker jag att du gör det alldeles för lätt för dig när du inte talar om vad SLV borde göra i stället. Att kritisera enstaka råd är mycket lättare än att säga vad som skall bort, vad som skall vara kvar och var farlighetsgränsen skall gå. Skall vi ha några kostråd för gravida överhuvudtaget?

  För det andra tycker jag att det är underligt att du knappast nämner pressens roll i att skapa förvirring och rädsla. Livsmedelsverkets lista är visserligen lång och med vissa tveksamheter, men den är tydlig, ändras sällan och där finns med fördjupning för den som vill. Samma sak kan man inte säga om larmartiklarna framförallt i kvällspressen. Man bör väl inte lasta BVC och ”staten” för en förvirring som i mångt och mycket skapas av okritiska medialarm!

 40. ninni skrev:

  Jag kommer att tänka på vad en väninna berättade. Innan hon förstod att hon var gravid så hade hon vid ett tillfälle varit på fest och druckit en del alkohol. När hon skräckslaget frågade sin barnmorska om vad detta kunde innebära så fick hon svaret ”åh, men du visste ju inte att du var gravid så då gör det inget”. Jag måste erkänna att jag inte riktigt ser logiken i det svaret.

 41. Sandra skrev:

  Tack för en intressant artikel. Livsmedelsverkets ”råd” skulle kunna vara betydligt mer användbara om man angav skälen till att man bör avstå från än det ena än det andra och dessutom någon typ av gradering av ”farlighet”. Är det farligt för fostret? Är det olämpligt därför att mamman har ett försämrat immunförsvar just då och lättare blir magsjuk? När under graviditeten är just detta livsmedel olämpligt?
  Bara en lång lista som lätt skuldbelägger den gravida kan inte heller vara nyttigt.

 42. TorpSara skrev:

  Malinka: Det stämmer. Därför är kostråden om fisk riktade till alla kvinnor i fertil ålder. Inte bara gravida.
  Sandra: Alla råd idag handlar om saker som kan, i värsta fall, skada fostret. De allmänna ”undvik för att du kan bli sjuk” är bortplockade.

  Listeria är inte så jäkla ovanligt faktiskt. Men eftersom listerios sällan drabbar friska så märks den ju inte alltid, men fynden av listeria i importerade produkter är tillräckliga för att jag sak undvika importerad och opastöriserad ost när jag är gravid.

 43. BC skrev:

  LMVs råd om alkohol är rätt märkliga.

  Man säger ingen alkohol under graviditet eller amning och behandlar de som om de vore lika.
  Under graviditet är det ju känsligt med alkohol men under amning är problemet att är man dyngrak kan man inte ta hand om barnet.
  Alkohol koncentrationen i mjölken är samma som i blodet. En hyggligt hög alkoholhalt som 0,5 promille är väl i närheten av yougart eller ju en hundradel av en starköl, dvs mängden alkohol som når barnet är försumbar.
  Problemet är att LMV inte uppfattar folk som myndiga så att man ger dom informationen och låter dem fatta beslut själva.

 44. Pappa Brun skrev:

  Bra skrivet Isobel..
  Har förstått att vissa tycker det är så krångligt med vilka fiskar som är okej att äta , så de undviker helt att äta fisk under graviditeten, trots att de borde.. Det är lurigt det här med att Livsmedelsverket faktiskt bara ger kostRÅD. För ett exempel på hur vi gärna förvränger råd till något slags sanning, läs artikeln nedan, där man konsekvent använder starka ord som ”får” eller ”kan”:

  http://www.alltombarn.se/halsa/gravid-har-ar-fisken-du-faktiskt-far-ata-1.208

  Det vore intressant också om Livsmedelsverket kunde redovisa forskning och risker, så att man själv kunde ta ställning..

 45. Mammaledig skrev:

  Själv avhöll jag mig t. o. m. från chokladpraliner med smaksatta med calvados el dyl ”för att vara på den säkra sidan” under graviditeten. Såhär efteråt inser jag att det kanske var aaaningen överdrivet :)

  Vi diskuterade alkohol i min föräldragrupp och om jag förstod BVC-sköterskan rätt så finns det i nuläget inga rekommendationer från Socialstyrelsen för ammande vad beträffar alkohol. Man vill helst avråda från att dricka alkohol helt under amning, men har inget stöd från forskning för detta. Känns som att BVC väljer att betona säkerhetsaspekten (dvs de risker barnet löper om föräldrarna är alkoholpåverkade) i första hand.

  Men det är väldigt lätt att skuldbelägga osäkra blivande eller nyblivna föräldrar. Själv kände jag mig som en lättsinnig och oansvarig halvalkoholist, efter att ha avslöjat att jag dricker ett eller två glas vin då och då.

 46. Tekla Valeria skrev:

  Vilken tur jag har haft som födde barn när de här nya ”råden” inte fanns! Jag åt dessertost och kött som inte var helt genomstekt och dessutom ett glas vin några gånger. Antalet koppar kaffe om dagen var 4! Jag förstår att jag har haft tur som födde tre barn utan ADHD eller andra fel.

  Mina egna döttrar avstod från alkohol under graviditerna men inget annat men svärdottern tog allt MVC sade ad notam. När jag påpekade, som någon annan gjort, att kvinnor i, t.ex. Italien, äter dessertostar och att de inte föder missbildade barn, så fnös hon bara. Jag förstod att med det menades att vi i Sverige vet bättre.

  Mitt förslag är att göra alla gravida kvinnor myndiga och att MVC skall sluta med sina ”råd”. Insjöfisk skall ju ingen, gravid eller ej, äta mer än en gång i veckan och det är väl likadant med andra produkter, t.ex. dessertost. Ingen sätter ju i sig 1/2 kg. Augúr om dagen, eller hur?

 47. Fru K skrev:

  Heja dig, Isobel! Det du skriver är något många av oss faktiskt vet (möjligen med undantag för alkohol under graviditeten, för där finns det ju faktiskt forskning som visar att det är skadligt), men inte orkar ta i. Det är modigt av dig!
  Det finns faktiskt inget som är helt säkert (i bemärkelsen safe) vad det gäller graviditet, vad det än handlar om, problemet är ju den enorma skuld som läggs på gravida kvinnor. Kommentaren ”Jag har faktiskt druckit en halv lättöl en gång” möts av broschyren ”Såhär skadar alkohol ditt barn”.
  Mammans stresshormoner påverkar också fostret.

 48. Sara skrev:

  Bra skrivet, Isobel!

  /Sara – som avbrutit en graviditet i v.22 pga allvarligt och mycket onvaligt kromosomfel, dessutom mamma till tre friska barn. (Min man är italienare och jag har ätit ost och druckit ett halvt glas vin då och då).

 49. läkarstudent och blivande far skrev:

  Bra Isobel, viktigt med en nyanserad debatt kring detta ämne!

  När man ger råd om att undvika något är det också ytterst relevant att betänka riskerna med själva undvikandet. I det här fallet piskar man upp stora mängder oro och stress genom att utmåla minimala risker som livsfarliga hot. Studier har visat att just oro och stress under graviditet ökar riskerna för barnet. Det är också visat att en lugn och lycklig mor ger ett lugnt och lyckligt barn. Ger i så SLV: s kostråd en nettovinst avseende riskminimering?

  En viktigt uppgift ligger på barnmorskorna att peka på att det viktigaste är att mamman mår bra, att kostråden är just råd och att det inte är hela världen om de inte efterlevs till punkt och pricka.

 50. Frida skrev:

  Tack för en intressant och bra artikel.
  Jag skulle gärna vilja se nån statistik på hur stor faran med listeria är också.

  Gör gärna en liknande om råden till ammande. Där erkänner ju barnmorskor att det inte är alkohol i bröstmjölken som är farligt men att de ljuger om det för att vi är för opålitliga för att fatta att man inte bör vara berusad när man ansvarar för ett litet barn.
  Här kan man ju också ha lite åsikter om varför det anses rimligt att just kvinnor ska anpassa sig när det är minst lika olämpligt med berusade pappor…

 51. Anna skrev:

  Tack för en på många vis vettig och tankeväckande artikel.Är själv gravid och kan inte låta bli att påverkas.Man får verkligen svaga nerver av alla faror som hotar…Verkligt negativ stress.
  Vill dock påpeka att även i Danmark finns restriktioner gällande opastöriserade ostar.
  http://www.foedevarestyrelsen.dk/FDir/Publications/2005218/Rapport.pdf

  Ps Ikväll ska jag laga din goda indiska kycklingsoppa!

 52. J skrev:

  Det är väl egentligen inte ett problem att LMV har en ”Rekommenderas-ej”-lista, problemet är som några kommentatorer påpekat hur den används. Idag fungerar det lite som att ge FASS till en patient och be patienten medicinera sig själv, listan behöver en professionel uttolkare. Om MVC tog sig tid att gå igenom listan med konkreta exempel (vad kan jag välja från lunch-menyn typ) skulle nog mycket oro (och lunch-svält) undvikas.

 53. Lena skrev:

  Det bästa jag har läst på länge. Funderade mycket över logiken i kostråden när jag var gravid, men alla mina försök till diskussion möttes bara med ett ”det är bättre att avstå när man inte vet säkert” – men det är ju så mycket man inte vet! Jag antar att det är ganska starkt kopplat till graden av ens matintresse, bryr man sig inte ett dugg om mat kan man leva på torra biffar och smaklös ost, men om man inann graviditeten haft mat som ett av livets stora intressen och passioner blir det genast rätt mycket tristare att avstå på grund av några vaga råd som barnmorskor piskar upp till lagtexter.

  Såg häromdagen en notis om att allergier hos barn var starkt kopplat till avsaknaden av tarmbakterier hos mamman… Hmmm, kan det finnas en koppling här till att svenska mammor får rådet att bara äta kliniskt ren mat??? Käkade vi lite mer prosciutto och getost kanske vi fick fler baciller och friskare barn?

 54. Lisa FW skrev:

  Lena: De bakterierna som avses är inte patogener utan ”bra bakterier”. Bra bakterier tros också skydda mot vissa dåliga bakterier. Vad vi framför allt saknar är mjölksyrebakterier, vi borde äta mycket mer syrade produkter och rätt sorts mat som i sin tur livnär de snälla bakterierna.

  Proviva shots anbefalles! Det är en order! ;-)

  Jag tycker att en del av råden är bra och en del nippriga. Framför allt har de (som Lena drastiskt formulerar det) misstolkats till lagar. Och allmänheten är självutmnämnda poliser. Har själv varit med om att en väninna blev utskälld när hon höggravid smakade på ett oemotståndligt och mycket dyrt vin.

 55. läkarstudent och blivande far skrev:

  Smittskyddsinstitutet om Listeria i Sverige:

  ”Antalet gravida kvinnor och/eller de nyfödda barn som drabbats, har minskat och under åren 2003-2004 har endast ett fall per år anmälts.”

  Visst kan man tycka att det är ett fall för mycket, men att moralisera över att någon utsätter sig för en så försvinnande liten risk är att gå för långt. Det är betydligt farligare att t ex åka bil, eller befinna sig i närheten av män.

 56. Nickan skrev:

  Tack för en jättebra artikel, och vad kul med en lång och intressant diskussion. Upplevde mig själv som totalt omyndigförklarad när jag var gravid, och fick broschyren om alkhohol under graviditeten och amningen från min MVC-tant. Där slog man fast att ”dricka alkohol och amma är som att ge sitt barn sprit i nappflaska”.
  Japp, riktigt munter läsning.

 57. Svante skrev:

  En liten kommentar till signaturen ”läkarstudent och blivande far”:

  Visst är det ett lågt antal listeriafallfall men varför har antalet minskat till den låga nivån? Kanske just på grund av råden!

 58. J skrev:

  Men herregud så synd folk tycker om sig själva! Om det nu anses osäkert med alkohol i bröstmjölk och graviditet så är det väl väldigt bra att detta framförs på ett konsekvent sätt till blivande mödrar. Då kan de blivande mödrarna (som de vuxna människor de är) utifrån det ta egna beslut om de vill ta ett halvt glas vin till maten eller inte. Vems godkännande är ni ute efter??

 59. Malinka skrev:

  Kära J,

  Det finns många personer i Sverige som inte förstår skillnaden mellan ett råd och en befallning.

  En approach till detta sorliga faktum är att rycka på axlarna och tycka att de väl får skylla sig själva som är så okritiska. Det är din metod, slit den med hälsan.

  En annan är att ifrågasätta att viktiga råd framförs på ett sådant sätt att många oinformerade blivande mödrar blir rädda. Och att många som känner sig kapabla att fatta sina egna beslut utifrån just _råd_ blir utpekade som dåliga mödrar som skadar sina barn.

  Läs lite på någon av de större föräldrasajterna – jag vet inte om jag ska göra reklam för någon specifik här, men googla på ”ägglossning +magbilder” så får du upp några – så förstår du vilka de som mottar råden/förbuden är.

 60. Pappaledig skrev:

  Lilla söta Malinka

  Jag anser att J är mitt i prick. Det finns en tendens att man först gör sig själv till offer och sen beklagar sig för att man är ett offer (för att få uppmärksamhet??)

  Att tabloidpressen söker sensationslystna rubriker är ju inte något nytt. Ofta är dom skrivna för att tilltala ännu mer utsatta grupper som tex sjukskrivna.

  Men dom statliga verken gör ju bara sitt jobb – informerar utgående från statistiska undersökningar.

  PS Däremot tycker jag förminskande ”Kära du”-maktspråk i debatten är ganska underhållande :)

 61. J skrev:

  Till Malinka: det var ju precis det(hur råden framförs) jag ifrågasatte i några kommentarer upp. Jag förstår inte alls varför jag ska googla på ägglossning så jag lämnar det därhän.
  Till Pappaledig: gillar dig med.

 62. malinka skrev:

  J och Pappaledig,

  Roligt att få roa! Lite maktspråk passar väl bra? Efter den förlöjligande ton som J håller i sitt inlägg – det ursprungliga menar jag då, även om hen gör det så bra så även i det andra – tycker jag att det satt som en smäck.

  Att J ifrågasatte rådens framförande ser jag inte alls, jag tycker du hånar dem som inte uppfattar saken på samma sätt som du. Om du inte förstår varför jag ger ett googlingstips, får jag väl skriva ut det:

  Jag bad dig googla dig fram till en familjesajt, eftersom jag inte vet hur Isobel ställer sig till att jag länkar direkt till en.

  Tydligt nog?

  /malinka, söt men inte särskilt liten

 63. Malin skrev:

  Det är intressant att kolla på statistiken för listerios, den infektion vars undvikande är orsaken för många av kostråden (dessertostar, rökt och gravad fisk/kött, kallskuret etc).

  25-40 fall per år (i hela befolkningen, enligt LMV). Cirka 10 fall av dessa är gravida kvinnor (enligt INFPREG). Det vill säga; 2.8-4.4 fall per miljon invånare, och runt en tredjedel av dessa är gravida kvinnor.

  I Frankrike – med alla läskiga ostar – är statistiken ungefär densamma. 3.5 fall per miljon invånare och år, och en fjärdedel av fallen är gravida kvinnor.

  Nu är ju inte ostätande det enda som skiljer sig mellan den franska och svenska matkulturen, men jag tycker bristen på skillnad i mängden listeriosfall är intressant.

 64. Lisa FW skrev:

  Hej! Ni får självklart länka till relevanta sajter härifrån.

  Att avråda från alkohol vid amning av medicinska skäl är fullkomligt bisarrt. Som nämnts tidigare är halterna i bröstmjölken försumbara. Om det är av sociala skäl bör man klargöra det, och vara beredda på att ta den diskussion som då kommer att uppstå.

  Om en myndighet går ut med rekommendationer som ska ligga till grund för kostrådgivning vid graviditet väger dessa givetvis tungt. Man måste ta hänsyn till risk för ätstörningar och negativa konsekvenser av inskränkningar (som minskad fiskkonsumtion). Alla som sysslat med kostrådgivning vet hur dramatiska ganska små ändringar är för individen. Jag har under min dietistpraktik tröstat en äldre gråtande dam som inte vågat äta blodpudding på många år för att hennes läkare sagt åt henne att det inte var bra mat eftersom hon hade lätt förhöjt blodsocker. Fast jag kanske borde raljerat över hur hon gjorde sig till offer?

  Matglädje är så oerhört grundläggande i våra liv. Därför måste myndigheter ha torrt på fötterna i varje enskild fråga som innebär inskränkningar. Och vetenskapen som ligger till grund måste vara lätt tillgänglig.

  En av de sämst belagda och enligt Livsmedelsverket mest grundläggande principerna är den att de olika energigivarna protein, fett och kolhydrater bör vara fördelade på ett visst sätt för hälsans skull. Jag har själv intervjuat några av Livsmedelsverkets viktigare företrädare i denna fråga fär drygt fem år sedan och fick då ganska nedlåtande svar i stil med att ”det där är så erkända sanningar”. Hur många skatemiljarder som lagts ner på att få svenska folket att äta mindre fett vet jag inte.

  I stort sett finns ingen modern forskning som stöder hypotesen att vi borde äta betydligt mindre fett. Tvärtom tyder samstämmig och ytterst välgjord forskning från de senare åren att förhållandet mellan energivivarna är helt irrelevant. Det är kvaliteten på fetter och kolhydrater som avgör.

  Ett av Livsmedelsverkets grundläggande råd är att vi ska äta bröd till varje måltid. Jag letar fortfarande efter någon som helst forskning som visar att vi blir friskare av detta.

  Ursäkta om det här var off topic, men det visar en del på den förmenta vetenskapligheten bakom råden. De är snarare politiska, Livsmedelsverket sorterar under Jordbruksdepartementet. Ingen bra idé. En gång i tiden hade jag stort förtroende för Livsmedelsverket. Det har jag inte längre.

 65. J skrev:

  Hej igen, jag vill förklara mig lite;
  - Malinka: jag syftade på mitt inlägg tor 24:e jan 12:32. Det var inte raljerande alls utan helt uppriktigt. Jag har aldrig haft för avsikt att använda maktspråk, dock kan viss frustration sipprat ut i det senare inlägget.

  Jag håller helt med LFW om amning och alkohol, men tycker att bör som vuxen kunna stå för att man tar ett halvt glas vin utan att behöva få godkännande av någon annan. Samma om man väljer att ta den lilla risk man löper att drabbas av en infektion om man äter dessertost. Jag håller också med om att LMV’s lista är för trubbig, därför bör MVC vara tydligare och mer lyhörda när de förmedlar den.

 66. Intressant artikel Isobel. Viktig.

  Det är så otroligt…svenskt, så känns det.
  Att ta bort ansvaret från mamman.
  Hur gjorde kvinnor ”förr i tiden” innan det fanatiska storebrorsamhället tog över?
  Hur är det möjligt att kvinnor kunnat föda friska barn i hundratals år, innan MVC fanns…?

 67. Sara skrev:

  Mycket bra artikel och efterföljande diskussion! Är nu i början på min andra graviditet och känner själv i alla fall hur mycket lugnare jag kännner mig denna gången vad gäller matens vara eller icke vara.
  Det är jobbigt och svårt att vara gravid första gången i sitt liv. Så mycket man inte vet. Så många andra som vet ”allt”.
  Detta att veta allt inskränker sig inte heller till SLV eller MVC. Det inbegriper både mödrar, svärmödrar, välmenande vänner och kusiner och totala främlingar.
  Det finns inte någon annan gång som andra människor, även totala främlingar, anser sig ha rätt till din kropp. Det gäller både vad du äter, hur din mage ser ut (om det är en pojk-mage eller flick-mage), hur mycket du gått upp i vikt eller om du fått finnar eller fett hår av graviditeten etc etc.
  Det är däremot ingenting man enbart skall lasta varken SLV eller MVC för utan det är en genomgående mentalitet man kan skönja. Och om jag läste Isobels artikel rätt så är det den hon jagar.

 68. fia skrev:

  Har för länge sedan tröttnat på LVMs ”så-ska-du-leva-för-det-är-korrekt-o-allt-annat-är-farligt-lista”. Arbetar som kock sedan många år o reflekterade kanske inte till en början på varför gravida inte kunde äta viss mat. Men så blev jag själv gravid, o blev mer o mer irriterad på vad man skulle o inte skulle äta. Lite sunt bondförnuft tyckte jag till en början att alla kunde ha, tills jag förstod att kvinnor blir skrämda av listan! Såg ett program på tv om just detta- en kvinna levde på hamburgare hela graviditeten för hon trodde då att hon fick i sig allt hon behövde… o slapp då oroa sig för allt som LVM hade listat. Suck! Men så har jag precis drabbats av ett missfall o naurligtvis snurrar tankarna. ”Skulle inte ha smuttat på glöggen på julafton!” ” Drack jag inte mer kaffe än vanligt under de första veckorna?” Det gör mig än mer förbannad! Inte nog med att man mår dåligt o sörjer ett liv, nu drabbas man av ångest för att man gjort ngt fel oxå!… Skippa denna oros-lista o informera om de risker som verkligen är några risker! Tack för en bra artikel o alla bra kommentarer.

 69. Gunnar skrev:

  Ok – lite RÅ fakta kanske skulle vara på sin plats? (Orkar du inte läsa – undvik opastöriserade produkter)

  Listeria
  Listeria omfattar flera arter men det är bara L. monocytogenes som normalt orsakar sjukdom hos människa. Eftersom bakterien i första hand angriper det centrala nervsystemet och inte orsakar mag-tarmbesvär så brukar den inte räknas till de vanliga ”matförgiftningsbakterierna”. Resultatet av en infektion kan bli hjärnhinneinflammation hos personer med nedsatt immunförsvar och abort hos gravida kvinnor. Dödligheten i listerios är ca 30 % och det är därför bakterien röner så stor uppmärksamhet trots att Sverige bara har 30 – 50 fall per år.

  Även får och nötboskap drabbas av listerios och dåligt ensilage är en vanlig smittkälla.
  L. monocytogenes är allmänt spridd i naturen, exempelvis kan den isoleras från växter, vilda och tama djur och lokaler för livsmedelstillvekning.
  De stammar av L. monocytogenes som är patogena är hemolytiska och tre av de 13 förekommande serotyperna dominerar bland humanfallen.
  Både djur och människor kan vara asymptomatiska bärare.

  Vakuumförpackad kallrökt och gravad lax, opastöriserade dessertostar samt opastöriserad mjölk är vanliga källor.

  VAD HÄNDER DÅ???

  Inkubationstid: dagar-veckor.

  Symptom: Hjärnhinneinflammation – feber, nackstelhet, rörelsesvårigheter.

  Abort – modern känner oftast bara av lätta influensaliknande symptom såsom feber och muskelvärk. Fostret kan vara dödfött eller födas försvagat.

  Nyligen har i övrigt friska människor rapporterats bli drabbade av diarré orsakad av L. monocytogenes.

  Varaktighet: Veckor-månader.

 70. anna skrev:

  Tack för din artikel.Befriande att det inte enbart är jag och mina vänninor som tänker i desas banor.Själv är jag gravid med mitt andra barn.Tar ett glas vin då och då tex om jag äter på fin restaurang eller det firas ngt , samt äter goda ostar och fryser min parmaskinka =)

 71. Document skrev:

  Thank you so much a good deal with regard to discussing this specific with all of individuals you probably recognise that which you are communicating around! Book marked. You should as well speak with my website Is equal to). We could have got a url exchange deal in our midst

 72. Mia skrev:

  Min söta son som sover gott i sin säng verkar rätt normal. Han kan ljuda ihop bokstäver till ett ord. Är rätt arg ibland. Vill inte och kans själv. En rätt ok 4-åring mao. Och herre ni skulle ha sett BM när jag (du som jag var) berättade att jag hade skålat i champange! Snabbare än kvickt fick jag formular om alkohol att fylla i. Arma krake i magen! DÅ fick man inte äta sushi. det gjorde jag ändå, kollade av med stället jag åt på så den hade varit frusen bara.. Den här gången sa BM åt mig att stoppa Parmaskinka i frysen så jag slapp vara sugen på det. Och at kostråden i Svea nog vart lite överdrivna.. Det där halva glaset vin 2 ggr under sommaren låter jag henne vara ovetande om. Dom dracks i Grekland. Där får gravida tydligen gärna dricka några droppar till maten. JAg mådde bra kom hem väldigt nöjd och glad. Mår ytterst bra och av den extra UL som är gjort så har jag en extermt pigg bebis i magen. Konstigt. För jag gör en heldel fel. Enl Livsmedelsverket. Jag dricker för mkt kaffe med. Förstår jag när jag läser ovanståeende inlägg.
  Jösses. Det är Konstigt det föds en frisk unge i resten av världen? Däe man äter lite ost och dricker lite vin. Omyndigförklarad känner man sig kan dom inte ge den informationen som är sann och så får man förhålla sig till den? Tröttsamt!

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Annons